1η Ενότητα Εργαστηρίου Δεξιοτήτων Ε’- Στ’ τάξη

Κατά την πρώτη ενότητα του εργαστηρίου δεξιοτήτων στην Ε’ – Στ΄ τάξη, στα πλαίσια της ενότητας “ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ- ΕΥ ΖΗΝ” ασχοληθήκαμε με το πρόγραμμα “YOUTH POWER” της Ελληνική Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής.

Το πρόγραμμα YOUTHPOWER αποτελεί μια ολοκληρωμένη παρέμβαση πρόληψης συμπεριφορών υψηλού κινδύνου για παιδιά που βρίσκονται στην προεφηβεία (https://www.youth-med.gr/index.php/el/). Το παιδαγωγικό και επιστημονικό του πλαίσιο βασίζεται στο μοντέλο Ανάπτυξης Δεξιοτήτων Ζωής (LifeSkills) και στις αρχές της Κοινωνικής και Συναισθηματικής Μάθησης (Social& Emotional Learning).

Συγκεκριμένα ασχοληθήκαμε με διάφορες συμπεριφορές υψηλού κινδύνου και τρόπους πρόληψης όπως είναι το αλκοόλ, το κάπνισμα, ο εθισμός στο διαδίκτυο και ο εκφοβισμός. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε σε 7 εργαστήρια, μέσα από τα οποία οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με σενάρια όπου οι ήρωες του προγράμματος αντιμετώπιζαν καταστάσεις σχετικές με συμπεριφορές υψηλού κινδύνου και μέσα από βιωματικές δραστηριότητες.

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Αρχικά ήρθαμε σε επαφή με τους ήρωες του προγράμματος και οι μαθητές γνώρισαν τα διάφορα χαρακτηριστικά τους. Χωρίστηκαν σε ομάδες και αναλαμβάνοντας από έναν ήρωα εντόπισαν τα θετικά και αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα τους.

ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Στη συνέχεια σε κάθε εργαστήριο ασχολούμασταν με κάποιο ζήτημα που μπορεί δυνητικά να αποτελέσει συμπεριφορά υψηλού κινδύνου και προσπαθούσαμε μέσα από διάφορες δραστηριότητες (σενάρια με τους ήρωες, θεατρικό παιχνίδι, δημιουργία ομαδικής ζωγραφιάς κ.α.) να το προσεγγίσουμε και να μάθουμε με βιωματικό τρόπο πώς να το αντιμετωπίσουμε.

ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕ ΑΞΙΕΣ

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕ ΕΑΥΤΕ ΜΟΥ ΕΧΩ ΚΑΤΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ

Ασχοληθήκαμε με τις διάφορες αξίες που υπάρχουν, μιλήσαμε γι’ αυτές και τις ιεραρχήσαμε ανάλογα με τη σπουδαιότητα που έχουν για τον καθένα από εμάς. Δημιουργήσαμε στόχους για το μέλλον που αφορούν σημαντικούς τομείς της ζωής μας και δώσαμε την υπόσχεση να τους τηρούμε όταν μεγαλώσουμε!

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ Ε-ΣΤ ΤΑΞΗΣ

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος σε συνεργασία με τα παιδιά δημιουργήσαμε ένα παιχνίδι με καλές και κακές πρακτικές που αφορούν τα ζητήματα με τα οποία ασχοληθήκαμε, το οποίο και μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ μαζί με τις οδηγίες!

Ετικέτες , .Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *